Verslagje zonnepanelen installeren

Begin maart dit jaar (2012) heb ik samen met mijn broer een set zonnepanelen op het huis van hem en zijn vrouw geïnstalleerd. Het betrof een set van 4 zonnepanelen van elk 185 Wp (740 Wp in totaal).
We hebben de set op een grote dakkapel geinstalleerd en deze
zo gepositioneerd dat ze naar het zuiden gericht zijn. Het leek ons om een paar redenen slimmer de zonnepanelen in portret stand te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de winddruk ondanks die opstelling niet te groot zou kunnen worden,
is de hoek van de zonnepanelen verkleind. Voor het verzwaren van het systeem hebben we gewone stoeptegels gebruikt. Deze tegels waren echter niet allemaal even dik.
(Let op, de foto toont niet het totaal aantal stenen dat we gebruikt hebben, want zoveel stenen als op de foto te zien zijn is niet voldoende om de installatie te beschermen tegen stormwinden.)

We wilden uiteraard wel een goed beeld hebben van het gewicht van deze stoeptegels en daarom hebben we de tegels allemaal nagewogen.


De installatie draait inmiddels al een tijdje.
Er is nog geen monitoring systeem op aangesloten, maar dat wordt overwogen. Behalve dat het leuk is om de opbrengst te monitoren, levert het in de praktijk vaak ook een hogere opbrengst op. Deze hogere opbrengst wordt veroorzaakt doordat je eventuele schaduw- of aansluit problemen veel sneller terug kunt zien en dus ook oplossen. Dat dit geen overbodige luxe is blijkt uit een recent onderzoek . Na onze installatie in 2009 had ook ik een makkelijk te herstellen mankement ontdekt. Dit mankement verlaagde de opbrengst met ca. 20 procent maar was al snel hersteld.

8 Responses to “Verslagje zonnepanelen installeren”

 1. Jaap says:

  uiteraard hebben julllie een lichte bouwvergunning gekregen, aangezien de afstand van het dak tot de hoogte van de zonnepanelen nihil is? Wat kostte de vergunning? Lastig te verkrijgen? Zie voor details de informatie van VROM.

 2. Martijn says:

  Je hebt gelijk dat een lichte bouwvergunning in bepaalde gevallen noodzakelijk is. Dit is nodig wanneer de (horizontale) afstand tot de dakrand kleiner is dan de hoogte van dat punt t.o.v. het dak. Dit is overal het geval, alleen helemaal linksachter bij de foto wijkt dat misschien een beetje af. Dat is echter minder dan het op de foto lijkt, maar de betreffende dakrand grenst niet aan een muur, maar ook weer aan een dak.
  Desalniettemin is het wel iets om bij platdak installaties in de gaten te houden.

 3. Jos says:

  Hallo,

  Omdat ik op mijn garage meer panelen in verticale stand kan plaatsen. Ben ik opzoek naar een houder hiervoor. Ik heb via “wij willen zon” 6 multi-kristallijne panelen van 235 Wp, 164 cm x 99 cm x 5 cm besteld. Zij leveren echter alleen paneelhouders die horizontaal geplaatst kunnen worden.
  Waar heb jij de houder voor verticale plaatsing gekocht?

  Groet Jos

 4. Getled says:

  Iedereen over op zonne panelen!

 5. Hein says:

  Ook ik ben op zoek naar montage elementen in portret opstelling waar kan je die bestellen? Op mijn garagedak kan ik dan veel meer panelen kwijt. Vreemd dat deze niet makkelijker te verkrijgen zijn.

 6. admin says:

  Hoi Hein en Jos,
  In het geval van mijn broer hebben ze dit frame bij MetDeZon speciaal voor hem gemaakt als ik me niet vergis. Frame komt iig bij hen vandaan.

 7. Mark says:

  Beste,

  ik weet dat deze momenteel al bij veel aanbieders aangeboden worden, ik ben er zelf ook naar op zoek en vond bij http://www.euro-electronics.nl een goedkoop zelfbouw systeem als we het tenminste over hetzelfde systeem hebben…

 8. But a society remains free by the sacrifice of an individual while on ann ongoing
  basis. This will behave as proof although yyou did not
  witness it firsthand, thhe good news is which you still
  receive a confirmation in the shredding of the documents.
  This class of business is amkong thee most basic because it requires merely the recognition of the eed or waant as well
  aas the wayss to fill that need or want.

Leave a Reply

See also: