Zonnepanelen, de beste stuurlui staan aan wal!

Beeldvorming
De laatste tijd kom ik af en toe berichten (tweets) tegen van mensen die zich kritisch uitlaten over zonnepanelen. Zo geeft @anaspiesong bijvoorbeeld aan zeer te betwijfelen of zonnepanelen installateurs zelf wel geinvesteerd hebben in zonnepanelen op hun dak of twittert VVD Amsterdam Oost dat zonnepanelen een linkse hobby is. Daarnaast zijn op het internet legio (semi) wetenschappelijke artikelen te vinden waarin aangegeven wordt dat de ‘terugverdientijd’ van zonnepanelen gelijk aan- of langer is dan een mensenleven. Als geinteresseerde leek wordt je hierdoor natuurlijk snel afgeschrikt.
Tegelijkertijd zijn er uiteraard ook positieve berichten te vinden, maar wat is waar. Met al die verschillende verhalen moet je als leek wel lef hebben om zomaar zonnepanelen aan te schaffen.

Praktijk
Ons huis is inmiddels ongeveer 1 jaar voorzien van zonnepanelen. Ook wij hebben vantevoren erg staan twijfelen of het nou wel zo’n goed idee was om in zonnepanelen te investeren. Ik heb me voor de aanschaf daarom ook lang bezig gehouden met uitzoekwerk. Ik wilde wel weten waar ik aan toe was. 26 september 2009 was het dan zo ver. Een zak geld wisselde van eigenaar en de 2,640 kWp aan zonnepanelen (3×4,5m voor de leek) verscheen op ons dak. De eerste periode was het natuurlijk spannend. Doen die dingen wat we verwachten of valt de opbrengst tegen. Wat bleek, ze werken beter dan we vantevoren ingeschat hadden en het is ook nog eens hardstikke leuk. ik herinner me nog goed de eerste keer koffie zetten en dan constateren dat de electriciteitsmeter nog steeds terugdraaid (dag 1).
Het onderhoud van de zonnepanelen is eigenlijk nul. Een enkeling vindt het nodig de zonnepanelen eens in de zoveel tijd schoon te maken, maar eigenlijk zijn ze (in het regenachtige Nederland) zelfreinigend. Het vuil dat er op terecht komt spoelt vroeg of laat weg.

Investering
Zo ongeveer de eerste vraag die je krijgt is uiteraard hoe lang het wel niet duurt voor die zonnepanelen terugverdiend zijn. Wij hebben onze zonnepanelen in 2009 aangeschaft. Op dat moment moest de echte prijzendaling nog beginnen dus was de prijs nog relatief hoog. (EUR 4,30 voor een Wattpiek). Omdat wij ingeloot zijn bij de SDE verdienen wij de zonnepanelen toch nog in 11 of 12 jaar terug dachten we. Nu we 1 jaar verder zijn verwachten we er slechts 9 of 10 jaar over te moeten doen. Zonnepanelen zijn degelijke dingen want er zitten geen bewegende onderdelen aan. Ze zullen daarom 30-40 jaar mee gaan en zijn na die 10 jaar zeker niet waardeloos.
Zoals gezegd begon ongeveer 1 jaar geleden een significantie prijzendaling. Inmiddels is het voor een consument mogelijk een zonnepanelen systeem aan te schaffen voor een Wattpiekprijs van EUR 2,50 tot EUR 3,00. ┬áDit betekend dat zonnepanelen nu ook zonder subsidie in 10 tot 15 jaar terug te verdienen zijn bij een gelijkblijvende energieprijs. Het zou mij echter niet verbazen dat de energieprijs alleen nog maar verder zal stijgen waardoor de ‘terugverdientijd’ minder zal zijn.

Terugverdientijd
Eigenlijk heb ik een haat-liefde verhouding met deze term. Want, het suggereert dat je zonnepanelen aanschaft met als enige doel ze terug te verdienen of er geld mee te verdienen. Toegegeven, het is een interessante gedachte en zeker mogelijk er geld mee te verdienen, maar de grote winnaar is de aarde, de lucht, de mensen en de dieren. Als iedereen zo enthousiast over duurzame energie zou zijn zou de uitstoot van CO2 en fijn stof snel afnemen tot heel, heel weinig.

Wetenschap
Nog heel even terug naar die artikelen die reppen over een terugverdientijd van (meer dan) een mensenleven. Zijn die dan uit de duim gezogen? Nee, die artikelen kloppen. Althans, in de tijd dat de (originele) artikelen geschreven werden. Maar, het ‘probleem’ met internet is dat artikelen vaak tot in de lengte van dagenblijven bestaan. Als er niks opgeruimd wordt staan die artikelen er in 2050 nog steeds en wat is de waarde dan van het artikel? Veel plezier met je zonnepanelen. Je zult er geen spijt van krijgen.

One Response to “Zonnepanelen, de beste stuurlui staan aan wal!”

  1. Stef says:

    Interessante getuigenis. Vandaag de dag zie je steeds meer tegenstand omtrent het plaatsen van zonnepanelen, wat uiteraard zeer jammer is. Uiteindelijk is het toch nog steeds een zeer mooi product, dat uiterst interessant kan zijn. Dat toon je aan met jouw artikel. Hopelijk zal het mensen aanzetten te blijven investeren in groene energie!

    Groetjes!

Leave a Reply

See also: