Toevalstreffer

Zaterdag 25 september was het dan zo ver. De laatste dag van ons eerste zonnepanelen jaar. Het was een interessant jaar, want je ontdekt wat de zonnepanelen aankunnen en krijgt geleidelijk een beeld van de prestaties van het systeem.

Polarisatie
We begonnen in 2009 uiteraard met de herfst en de productie verliep prima. In de winter vond ik de produktie in verhouding echter wat tegen vallen en in februari werd ik daardoor wat wantrouwig. Wat bleek, de aardingskabel was nog niet aangesloten en dat is voor deze hoogrendement zonnepanelen wel belangrijk. Zonder die kabel treed er geleidelijk een polariserend effect op wat de prestaties niet ten goede komt. Aarding van de panelen zorgt ervoor dat er op de panelen geen statische lading opgebouwd kan worden.

Nadat we die kabel begin maart alsnog aangesloten hadden (10 minuten werk) kwam de productie snel op stoom.

Op dreef
Uiteindelijk kwam ons Westzuidwest georiënteerde systeem zelfs met regelmaat in de top 20 van de Nederlandse Sonnenertrag.eu site terecht en presteerde het systeem maand na maand boven onze verwachting. De achterstand die we vanwege de polarisatie gekregen hadden werd snel goedgemaakt en afgelopen zaterdag had het systeem bijna 200 kWu(8%) boven verwachting gepresteerd. Geweldig!

0,5 kWu
Maar het mooiste moest eigenlijk nog komen. We zijn er vorig jaar vanuit gegaan dat we nog steeds een klein netto verbruik zouden hebben. In de zomer begon het er steeds meer op te lijken dat we wel heel dicht bij
de 0 kWu jaar op jaar uit zouden kunnen komen. En……dat lukte inderdaad. Sterker nog, we kwamen een minimale 0,5 kWu negatief uit, heel toevallig dat het zo dicht bij een 0 verbruik zit (0,021 % eronder). We zullen zien hoe we volgend jaar uitkomen. Hopelijk zijn we dan wat overtuigender stroomleverancier.

Leave a Reply

See also: