Als je van brandend hout houdt

De herfst was al even aan de gang, maar nu is het ook echt een stuk kouder geworden en de eerste nachtvorst ligt ook al achter ons. Het valt niet altijd even mee om afscheid te nemen van de zomer, maar dankzij de houtkachel is het wel gezellig in huis.

Openhaardopenhaard
Toen we net in ons huidige huis kwamen wonen zat er nog geen houtkachel in het huis. Wel een openhaard. Wij waren nog leken op dat gebied en dachten de kamer daar lekker warm mee te kunnen stoken. Op het eerste gezicht lijkt dat ook wel te werken, maar in werkelijkheid geeft een openhaard alleen maar warmte als je dicht in de buurt van de haard zit. Netto verwijnt de warmte juist via de schoorsteen. Een open haard is een (het woord zegt het al) open systeem.
Na een tijdje kwamen wij daar achter. Al snel besloten we de open haard daarom te vervangen door een houtkachel. Een houtkachel levert juist wel warmte en de moderne houtkachels zijn ook erg efficient en -mits met droog hout gestookt- schoon.

Houtkachel
De benedenverdieping werd heerlijk warm en de kachel brandde ook veel beter dan de openhaard. Omdat een houtkachel een (bijna) gesloten systeem is verdwijnt veel minder lucht door de schoorsteen. Toch besloten we de kachel na een aantal jaren weer te vervangen.

CV-houtkachelCV Houtkachel
Onze houtkachel was zeker niet kapot. Hij deed het nog prima en ik denk dat degene aan wie we hem verkocht hebben er nog steeds veel plezier aan heeft. We hadden gehoord over CV houtkachels. Dat zijn houtkachels waarin een warmtewisselaar zit. Het CV water wordt door middel van een CV pomp door de warmtewisselaar gepompt. Het opgewarmde water zorgt ervoor dat de kachelwarmte ook op de eerste- en tweede verdieping van ons huis benut wordt. Toen we besloten hadden een dergelijke kachel te aan te schaffen kwamen we er wel achter dat je niet de eerste de beste CV houtkachel moet kopen. Er zijn genoeg goedkope CV houtkachels te vinden, maar de veiligheid en duurzaamheid van die kachels laat waarschijnlijk nogal te wensen over.

Veiligheid
Veiligheid is bij CV houtkachels zeker een issue. Het is belangrijk dat een CV houtkachel door een ervaren installateur geïnstalleerd wordt en er veiligheidsmechanismen op zitten die voorkomen dat de temperatuur van het water te ver oploopt. Je hebt namelijk te maken met een potentiele stoomketel. Op onze CV houtkachel zit dan ook een overdrukklep en een extra aanvoer voor koud water. Dit alles hoort uiteraard ook te functioneren wanneer de stroom uitgevallen is.

Duurzaam?
Sommige stellen de vraag; zo’n kachel is toch helemaal niet duurzaam? Je verbrand iets en er komt rook en CO2 bij vrij. CO2 is toch dat broeikasgas?
Ja, er komt inderdaad CO2 bij vrij, maar toch is het CO2 neutraal. Want het CO2 dat vrijkomt is precies dezelfde hoeveelheid die de boom gebruikt heeft om het hout te vormen. Wanneer die tak weer aangroeit, of er een nieuwe boom aangeplant wordt, wordt de vrijgekomen CO2 als het ware weer opgenomen. De CO2 die vrijkomt zat dus al in de kringloop. Bovendien was de CO2 ook vrijgekomen wanneer het hout op de bodem van het bos weg zou rotten.
Bij fossiele brandstoffen zoals steenkool en aardolie is dat niet zo. Dat was koolstof dat veilig opgeborgen zat onder de aarde. Wanneer we het niet afgegraven of opgepompt hadden, was die koolstof niet omgezet in CO2. ik ben het ermee eens dat er nog wel fijnstof bij vrijkomt wat anders niet was vrijgekomen. Maar, de techniek van de moderne houtkachels zorgt er wel voor dat de uitstoot van fijnstof en eventueel andere stoffen miniem is.

7 Responses to “Als je van brandend hout houdt”

 1. Sophie says:

  Interessante post hoor! Voor mensen die meer wil weten over een cv ketel, dan is dit artikel wellicht bruikbaar: http://www.cvketel-weetjes.nl/informatie/cv-ketel/hoe-werkt-een-cv-ketel.html
  Groetjes,
  Sophie

 2. Interessante blog post!

 3. Tim says:

  Altijd leuk ja, hout stoken. Leuk post!

 4. Max says:

  De houtkachel staat elke winter aan hier, kan niet zonder!

 5. someone says:

  Ik vind CV houtkachels een prima idee, maar hoe is de verbranding? Normaal hout verbranden geeft heel veel rotzooi door imperfecte verbranding.

 6. admin says:

  CV houtkachels zijn meestal moderne houtkachels die geoptimaliseerd zijn zodat de verbranding zo hoog mogelijk is. Maar ook hier kan de gebruiker fouten maken waardoor de verbranding alsnog slecht is. Stook natuurlijk nooit te nat hout.

 7. Bij ons, open haarden centrum Vano, hebben we veel verschillende open haarden en kachels. Wat wij vooral merken is dat jonge stellen gaan voor kachels, terwijl oudere stellen kiezen voor een open haard. Zelf vinden wij kachels een fijnere keuze, omdat het beter is voor het milieu.

Leave a Reply