Zonnepanelen, die zijn toch duur?

Het valt op dat zonnepanelen de laatste tijd populairder geworden zijn. Dat heeft voor een groot deel te maken met de sterke prijsdaling. Een aantal organisaties voeden het enthousiasme nog eens met inkoopacties.

Ook persoonlijk krijg ik steeds vragen over zonnepanelen. Een van de meest gestelde vragen is hoeveel dat nou kost en hoe lang het duurt voor ze terugverdiend zijn.

Totale kosten
Om met het kostenplaatje te beginnen. Dat is eigenlijk heel simpel. Je kan zelf een budget bepalen en aan de hand van je budget kijken hoeveel zonnepanelen je ervoor kunt kopen. Op dit ogenblik is het al mogelijk een klein, maar compleet pakket te kopen voor minder dan 1000 Euro. Voor zo’n bedrag heeft je systeem een ge├»nstalleerd vermogen van ongeveer 500 Wattpiek. Het totale piekvermogen zegt niet perse iets over de oppervlakte van het systeem. Dat laatste heeft vooral met de gebruikte cellen te maken.
Uiteraard is het wel lonend om een groter pakket te kopen, want daarmee daalt de prijs per Wattpiek enigszins.

Terugverdientijd
Om maar meteen te beginnen, ik vind dat eigenlijk een vervelend woord want voor de meeste producten bepaal je niet hoe lang het duurt voordat je ze terugverdient hebt. Het milieu is eigenlijk meteen al winnaar en dat wordt in de terugverdientijd berekening helemaal weggelaten. Maar goed, ook ik was realistisch. Je wilt toch ook een beetje weten of de aanschaf financieel verantwoord is.
Globaal genomen levert 1 Wattpiek (zuid gericht) in Nederland 1 kWh per jaar op (). De prijs van een kWh is nu ongeveer 23 cent en de prijs voor een Wattpiek is ongeveer 2 Euro. Zo bezien is de terugverdientijd zonder rente dus grofweg 2,00/0,23 = 8,7 jaar. Ik ga er persoonlijk vanuit dat de energieprijs de komende jaren nog wel wat zal stijgen en dat zal daarom gunstig uit moeten pakken.
Wanneer je kijkt naar de CO2 terugverdientijd, dan bedraagt deze in Nederland ongeveer 3 jaar. Met de CO2 terugverdientijd bedoel ik de tijd die nodig is om de CO2 te ‘compenseren’ die in de gehele productieketen vrijgekomen is.
Zonnepanelen zijn technisch gezien ook duurzaam want men gaat er in het algemeen vanuit dat de levensduur 30-40 jaar zal zijn. 30 a 40 jaar geleden waren er nog niet veel zonnepanelen, maar ik ken voorbeelden van zulke oude systemen en deze werken meestal nog perfect.

Investeren in zonnepanelen zonder subsidie loont dus gewoon al. En dat is op veel plekken ook al te zien. De volgende keer ga ik in op het collectief inkopen van zonnepanelen. Een dergelijke actie loopt ondertussen ook in onze gemeente (Overbetuwe).

6 Responses to “Zonnepanelen, die zijn toch duur?”

 1. Ook zonder collectieve inkoop is het al interessant zelfs voor huurders.

 2. admin says:

  Mee eens. Collectieve inkoop is niet nodig. Sterker, product is minder op eigen situatie gericht.

 3. jeremy says:

  hallo wat is een goede goedkope aambieding ?

 4. Hallo,

  Ook ik heb zonne-panelen aangeschaft. Het waren er eerst 14. Later zijn er nog 8 bijgekomen, omdat ik steeds meer voordelen in zag en er enthousiaster over ben geworden.

  Ondertussen heb ik een website gemaakt, waar men o.a. al de opbrengsten, terugverdientijd en live op webcams kan meekijken naar wisselstroommeter die terug draait.

  Wanneer ik voldoende geld heb, wil ik een zonne-boiler kopen. Dan gaat dat verbruik ook omlaag.

  Succes!

  Groeten van Ramon.

 5. admin says:

  @Ramon,
  Ik heb je website gezien. Mooi bezig! Leuk om ook op jouw site het enthousiasme terug te zien!

  @jeremy Je vraag over wat een goedkope aanbieding is gewoon te kort. Goedkoopste is niet altijd beste voor jouw situatie (ook bij zonnepanelen). Bovendien hangt het af van je eigen kunnen. Wil je zelf installeren of juist niet.

 6. Liszy says:

  Zonnepanelen zijn helemaal niet duur!
  Na enkele jaren heb je de kostprijs terug verdient, zeker met een persoonlijke premie waar je op http://www.renovatiepremie.net alles kan over terug vinden.

Leave a Reply

See also: