Collectief inkopen zonnepanelen?

Sinds 11 november 2010 is er een nieuw fenomeen in de Nederlandse solarbranche. Collectief inkopen van zonnepanelen. Wij willen zon begon toen op de dag van de duurzaamheid een inkoopactie. Dit was volgens mij voor deze stichting een groot succes. Veel mensen namen deel aan deze inkoopactie. Wij willen zon start inmiddels geen nieuwe inkoopacties meer op, maar er zijn vele andere organisaties in Nederland die dit initiatief ook opgepakt hebben. De lijst is inmiddels te groot om hem hier op te nemen. Moeten we nu blij zijn met deze inkoopacties?

Voordelen inkoopacties
Een aantal voordelen van deze collectieve inkoopacties ligt natuurlijk voor de hand. Vanwege de bundeling van aanvragen kan makkelijk een lage prijs afgedongen worden bij de fabrikanten en degene die de inkoopactie organiseert heeft vaak ook meer mogelijkheden om alles te begeleiden en juridische kracht bij probleemgevallen en/of garantiegevallen.

Nadelen
Er zitten naar mijn mening ook nadelen aan deze inkoopacties. De aangeboden pakketten zijn redelijk algemeen en daar valt meestal niet van af te wijken. Er kunnen echter meerdere redenen zijn waarbij de klant toch beter af zou zijn met een ander pakket. Daarnaast kan de grote massa deelnemers in korte tijd ervoor zorgen dat wachttijden groot worden en zit de leverancier in veel gevallen niet om de hoek. Dit laatste geld vooral voor de eerste collectieve inkoopacties. Op dit ogenblik zijn er ook veel lokale inkoopacties die op dat punt juist interessant kunnen zijn.

dus
Ikzelf heb destijds niet meegedaan aan het collectief inkopen van zonnepanelen, gewoonweg omdat dat toen niet georganiseerd werd. Het is het overwegen waard, maar bedenk dat het zelf zaken doen met een zonnepanelen bedrijf ook handig kan zijn en niet duur hoeft te zijn.

One Response to “Collectief inkopen zonnepanelen?”

  1. Floris says:

    Door de collectieve actie van Vereniging Eigen huis met 123zonne-energie weer bezig gegaan met zonnepanelen en leek me ook financieel een goede keuze om daarin te investeren.

    Door een advertentie van een lokaal bedrijf dat ze zonnepanelen leveren daar ook een offerte gevraagd en met bijna dezelfde voorwaarden was die nog een stuk lager dan 123zonne-energie.

    Dus collectief is niet automatisch voordeliger.

    Betrouwbaarheid is ook belangrijk omdat ik het lokale bedrijf ken wist ik dat dat ook goed zat.

Leave a Reply

See also: